PWB bestaat 5 jaar! Komt u ook?

Op zaterdagochtend 19 maart begint de Poelenwerkgroep in de Sterre in Tonden aan haar vijfde seizoen en u bent daarbij van 10 tot 13 uur van harte welkom. Er worden korte presentaties gegeven over de kamsalamander en de knoflookpad, een bijzondere poel in het sterrenbos wordt bezocht en u kunt met behulp van een microscoop waterdiertjes van dichtbij bewonderen. Onder het genot van een hapje en een drankje vertellen onze vrijwilligers u graag over hun activiteiten.

Water, je komt het overal tegen in het landschap tussen de Veluwe en de IJssel. De IJssel is beeldbepalend,  en iedereen kent het Apeldoorns kanaal.  Vanaf de Veluwe stromen sprengen en beken naar de IJssel. Minstens even belangrijk voor de natuur zijn de tientallen poelen die  in het landschap verspreid liggen. Soms zijn ze goed te zien, maar meestal liggen ze verscholen in het groen. Daarom wordt hun belang voor de omgeving niet altijd opgemerkt.

Toch vormen al die verscholen watertjes samen een bron van leven. Het zijn kraamkamers en voedselbronnen voor de flora en fauna in de wijde omtrek van Brummen.  Je vindt er vele soorten planten, vogels en libellen, allerlei waterdieren en soms zeldzame amfibieën zoals de kamsalamander en knoflookpad. De poelen vervullen door hun soortenrijkdom een belangrijke rol in het in stand houden van de biodiversiteit.


Minder bekend is dat poelen meestal zijn aangelegd.  Als ze niet worden onderhouden en aan hun lot worden overgelaten raken ze snel overwoekerd en groeien ze dicht. Daarmee verliezen ze ook hun waarde voor de omgeving.  In 2010 is daarom de Poelenwerkgroep opgericht om te ondersteunen bij beheer en onderhoud van de vele poelen in de Gemeente Brummen. De vrijwilligers doen dat door samen met de eigenaren van de poelen te onderzoeken wat er in hun poel voorkomt. Op basis daarvan wordt een gericht advies gegeven voor het beheer.  Als dat nodig is helpen de vrijwilligers de poeleigenaren op weg met het onderhoud.


Komt u ook op zaterdagochtend 19 maart? Laat het ons even weten via de Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .